Acrylaat gietvloeren of PMMA vloercoatings vallen onder de kunsthars gietvloeren en worden vooral toegepast in industriële bedrijven en horeca. Maar wat zijn acrylaat vloeren, wat zijn de eigenschappen, waar en hoe worden ze geplaatst en wat kosten ze?
Samenstelling acrylaat gietvloeren
Acrylaat vloeren worden samengesteld uit verschillende materialen. Het belangrijkste ingrediënt is acrylaathars (Polymethylmetacrylaat) dat is het primaire bindmiddel dat wordt gebruikt om de vloer te vormen. Acrylaathars is een synthetisch polymeer dat bijdraagt aan de duurzaamheid en de naadloze aard van de vloer. Andere componenten zoals bindmiddelen, vulstoffen zoals zand en kleurstoffen worden toegevoegd om de gewenste eigenschappen te bereiken. Deze acrylaathars vloer egaliseert vanzelf en worden volledig naadloos gegoten.
Toepassing acrylaat-gietvloeren
Acrylaat-gietvloeren vinden hun toepassing in diverse omgevingen. Dankzij haar PMMA-eigenschappen is de vloer uitermate geschikt voor ruimtes zoals commerciële ruimtes, ziekenhuizen en voedingsverwerkingsbedrijven zoals horeca keukens, grootkeukens, bakkerijen, koelcellen, diepvriescellen, magazijn & loods, slachthuizen & slagerijen enz… Maar ze zijn ook uitermate geschik voor sholen, showrooms, magazijnen, winkels & supermarkten, werkplaatsen en hangars.
Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor vrijwel elke ruimte met grote belasting en waar waterdichtheid en hygiëne belangrijk is. Ze zijn iets minder geschikt voor huishoudelijke toepassingen. Hiervoor is een PU-gietvloer beter geschikt.
Eigenschappen kunststof gietvloeren
Acrylhars vloeren staan bekend om hun positieve eigenschappen. Ze zijn goed bestand tegen slijtage, zijn vormvast en scheurbestendig. Bovendien zijn ze waterbestendig, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel industriële als voedingsverwerkende ruimtes in de voedingsindustrie. Ze voldoen volledig aan de HACCP-richtlijnen. Hun naadloze afwerking zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
Voordelen acrylaatvloer
- Zeer snelle droging: In tegenstelling tot andere gietvloeren zoals pu-gietvloeren en epoxyvloeren is de PMMA-vloer na enkele uren droog en klaar om belast te worden.
- Duurzaamheid: Acrylaat-gietvloeren gaan jarenlang mee zonder veel onderhoud.
- Vries- en warmtebestendig: Laten zich makkelijk plaatsen in zeer koude plaatsen zoals koelcellen en in warme plaatsen. Doch zijn ze niet geschikt voor zeer hete ruimtes.
- Esthetisch: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren dankzij de toevoeging van kleurstoffen, maar er zijn minder mogelijkheden dan bij een polyurethaan- en epoxy gietvloer.
- Anti-slip: Door de toevoeging van hulpstoffen zoals kwartszand zijn de vloeren perfect antislip.
- Naadloos: De acrylaatvloer wordt naadloos aangebracht zodoende je ook verschillende ruimtes of ondergronden ( beton, hout, tegels, cementdekvloeren en asfalt ) zonder naden in elkaar kan laten overlopen. Ze zijn poriëndicht waardoor je makkelijk vuil kan opvegen.
- Waterbestendig: De vloeren laten geen water of vocht door, waardoor ze in horecakeukens en grootkeukens gebruikt kunnen worden.
- Vormvast: De vloeren bevatten een PMMA-bestanddeel waardoor ze uitermate bestand zijn tegen scheurvorming.
- Minimale dikte: Doordat ze slechts 3-4 mm dik zijn kunnen ze makkelijk op nieuwe als bestaande vloeren aangebracht worden.
- Snelle verwerking
Nadelen acrylaat-gietvloer
- Kosten: De kosten van het installeren van een acrylaat vloerafwerking kunnen hoger zijn dan bij sommige andere vloeropties zoals tegelvloeren of een laminaatvloer.
- Niet hitte-bestendig: De vloeren worden het beste niet gegoten op plaatsen met een hittebron zoals ovens, kachels en haarden.
- Chemicaliën: Dit type vloer is niet bestand tegen agressieve chemicaliën en schoonmaakmiddelen.
- Goede staat ondervloer: De ondervloer moet egaal en droog zijn ( max. 3-4% vochtigheid ). Daarom kunnen de kosten oplopen bij een vloerrenovatie.
- Kleuren: het aantal kleuren en kleurencombinaties is beperkt.
Acrylaatvloer kleuren
De gietvloeren zijn verkrijgbaar in zeer veel RAL-kleuren. Wens je een witte acrylaatvloer, grijs, groen of rood… geen probleem. Afhankelijk van de toepassing kan een geschikte kleur gekozen worden. Het is ook mogelijk om kleurencombinaties te laten uitvoeren, om bijvoorbeeld wandelpaden of gevarenzones te accentueren. Vraag aan de vloerspecialist de RAL-kleurenkaart of vraag een aantal kleurstalen op. De gekleurde acrylaatvloeren kunnen glad afgewerkt worden met een extra antislip laag.
Blauwe acrylaatvloer
Grijze acrrylaatvloer
Groene acrylaatvloer
Acrylaat gietvloer vergelijken met anderen vloeren
Onderstaande tabel geeft een idee wat de sterktes en zwaktes zijn van acrylaat-vloeren met betrekking tot scheuren, krassen, hygiëne, het onderhoud van de PMMA-vloer, chemische bestendigheid en of de vloer al dan niet antistatisch is.
Soorten acrylaathars-vloeren
Over het algemeen bestaan er een aantal PMMA-gietvloeren, afhankelijk van de toepassing, kleur en gewenste eigenschappen:
- Antislip acrylaatvloer
Is een gietmortel met antislip, ingestrooid met gekleurd kwartszand of gekleurede flaks met een totale dikte van 3-5 mm. - Gladde acrylaatvloer
Is een gietvloer met glad oppervlak met een dikte van 2-3mm. - Acrylaatvloer voor zware mechanische belasting
Is een troffelvloer die geschikt is voor hoge mechanische belastingen en heeft een dikte tussen 4-5 mm. - Gekleurde acrylaatvloer voor zware belasting
Plaatsing van een vloeibare troffelmortel, ingestrooid met gekleurd kwartszand of flake met een dikte tussen 5-8 mm.
Acrylhars-gietvloer plaatsen: werkwijze in 4 stappen
Om een kleureffen en naadloze acrylaat-gietvloer of PMMA-vloercoating te realiseren dien je 1 werkdag te rekenen. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je in 4 stappen hoe de perfecte harsgebonden gietvloer wordt geplaatst.
De samenstelling van acrylaat gietvloeren bestaat uit verschillende lagen en materialen die samen een duurzame en esthetisch aantrekkelijke vloer vormen. Laten we eens in detail kijken naar de samenstelling van acrylaat gietvloeren:
- Voorbereiding ondervloer: Zorg ervoor dat de ondervloer geschikt is voor acrylaat. De ondervloer moet vlak en effen zijn en er mogen geen loszittende elementen meer in de vloer zitten.
- Primerlaag: De eerste laag die wordt aangebracht, is de primerlaag. Deze laag heeft als doel de hechting van de gietvloer aan de ondergrond te verbeteren. De primerlaag zorgt ervoor dat de volgende lagen goed kunnen hechten.
- Schraaplaag: Bovenop de primerlaag komt de schraaplaag. Deze laag bestaat vaak uit acrylaathars vermengd met vulstoffen. De schraaplaag zorgt voor een egale basis voor de decoratieve lagen en zorgt ervoor dat oneffenheden in de ondergrond worden weggewerkt.
- Decoratieve laag: De decoratieve laag is het deel van de acrylaat gietvloer waar de esthetiek tot uiting komt. Hier kunnen verschillende kleuren en patronen worden toegepast, waardoor de vloer volledig aanpasbaar is aan de stijl en wensen van de eigenaar.
- Toplaag: De toplaag is de bovenste beschermende laag van de acrylaat gietvloer. Meestal bestaat deze laag uit transparante acrylaathars. De toplaag beschermt de vloer tegen slijtage, krassen en vuil. Het zorgt ervoor dat de vloer er jarenlang als nieuw blijft uitzien.
Deze lagen werken samen om een naadloze en duurzame vloer te vormen. Acrylaat gietvloeren kunnen in diverse kleuren en designs worden gemaakt, waardoor ze geschikt zijn voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Het resultaat is een moderne en onderhoudsvriendelijke vloer die de ruimte een strakke uitstraling geeft.
Acrylaat vloerafwerking op ondergrond plaatsen
PMMA gietvloeren kunnen tijdens een nieuwbouw of een vloerrenovatie over verschillende soorten bestaande ondervloeren geplaatst worden, denk maar aan asfalt, tegels, chapes, beton… We geven overzicht op welke ondergronden een acrtylaatvloer gegoten kan worden.
- Acrylaatvloer op hout ( massief hout / laminaat )
- Acrylaatvloer op beton
- Acrylaatvloer op chape
- Acrylaatvloer op tegels
- Acrylaatvloer op natuursteen
- Acrylaatvloer op asfalt
Acrylaatvloeren en vloerverwarming
Over het algemeen zijn acrylaatvloeren geschikt om te combineren met vloerverwarming. Zorg ervoor dat je een acrylaatvloer kiest die specifiek geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. Niet alle acrylaatvloeren zijn geschikt voor dit doel, dus raadpleeg de fabrikant of gietvloer expert om te controleren of hun product geschikt is.
Let op de temperatuurbeperkingen van de acrylaatvloer. Sommige acrylaatvloeren kunnen gevoelig zijn voor hoge temperaturen en hitte. Zorg ervoor dat de temperatuur van de vloerverwarming binnen de aanbevolen limieten blijft om schade aan de vloer te voorkomen. Op aanvraag is het wel mogelijk om een hittebestendige acrylaatvloer te plaatsen.
Zorg ervoor dat de ondergrond, waarop je de acrylaatvloer wilt installeren, geschikt is voor vloerverwarming. De ondergrond moet vlak, schoon en droog zijn, en eventuele problemen met de vloerverwarming moeten van tevoren worden aangepakt.
Onderhoud acrylaatvloeren
Acrylaatvloeren zijn zeer makkelijk in onderhoud en laten zich makkelijk reinigen. De vloeren mag je onderhouden door een stofzuiger, bezem of dweil. Je mag een mild schoonmaakmiddel gebruiken om de vloer te reinigen. Laat je de vloer regelmatig onderhouden door een expert, dan gaat de vloer levenslang mee.
Prijs acrylaatvloeren
De kosten voor het plaatsen van een acrylaat-gietvloer variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de (staat van de ) ondergrond, het type dat je kiest ( mono / kleur / flakes… ) en de eigenschappen ( extra hittebestendig / extra antislip / extra bestand tegen chemische stoffen… ). Je mag rekenen op een kost tussen €75 – €125 per vierkante meter, uitgevoerd door een vakman.
Vergelijk de acrylaatlvoeren met andere gietvloeren
FAQ
1. Zijn acrylaatvloeren geschikt voor huishoudelijk gebruik?
Ja, acrylaatvloeren zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden. Toch is een PU-gietvloer een betere keuze, afhankelijk van de toepassing.
2. Kan ik mijn bestaande vloer bedekken met een acrylaat vloerafwerking?
In vele gevallen is het mogelijk om een PMMA-gietvloer over een bestaande vloer te plaatsen, maar dit moet door een professional worden beoordeeld.
3. Hoe lang duurt het om een acrylaatvloer te installeren?
De installatietijd varieert, maar de vloer kan binnen 1 dag geplaatst worden, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de ruimte. De vloer is na 2 uur droog.
4. Zijn acrylhars vloeren geschikt voor commerciële toepassingen?
Ja, deze gietvloeren worden veel gebruikt in commerciële ruimtes vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Denk maar aan winkelvloeren, showroom vloeren, carwash vloeren enz…
5. Zijn acrylaatvloeren geschikt voor zakelijke toepassingen?
Ja, deze gietvloeren worden veel gebruikt als magazijnvloer, bakkerijvloer, slachthuisvloer, ziekenhuisvloer, garagevloer, vloer voor grootkeukens enz… Dankzij haar hoge hygiënische eigenschappen zijn ze uitermate geschikt.
6. Hoe kan ik een offerte aanvragen voor een acrylaatvloer?
Je kunt een offerte aanvragen voor een acrylaat gietvloer door contact op te nemen met een gespecialiseerd vloerbedrijf en jouw wensen te bespreken.
Gratis offerte
Ben je op zoek naar expert die (giet)vloeren & vloercoatings plaatst bij zowel particulieren als bij zakelijke & industriële ruimtes? Vraag dan een gratis offerte aan om de gietvloer prijs te ontvangen.