Epoxy-gietvloeren of epoxyhars vloercoatings vallen onder de kunsthars gietvloeren en worden vooral toegepast in een commerciële en industriële omgevingen. Maar wat zijn epoxyvloeren, wat zijn de eigenschappen, waar en hoe worden ze geplaatst en wat kosten epoxy bedrijfsvloeren?
Samenstelling epoxy gietvloeren
Epoxy kunstharsvloeren worden samengesteld uit verschillende materialen. Epoxyhars is het basiscomponent van de vloer. Het bestaat uit epoxyverbindingen, die afgeleid zijn van aardolieproducten. Epoxyhars is vloeibaar bij de verwerking en speelt een cruciale rol in het creëren van een harde en duurzame afwerking van de vloer. Andere componenten zoals verharders, vulstoffen, vulmiddelen en kleurstoffen worden toegevoegd om de gewenste eigenschappen te bereiken. Deze kunststof vloeren egaliseren vanzelf en worden volledig naadloos gegoten.
Opbouw epoxy gietvloer
Toepassing epoxy-gietvloeren
Epoxy kunstharsvloeren vinden hun toepassing in diverse omgevingen. Ze worden voornamelijk als bedrijfsvloer en industrievloer gebruikt in commerciële ruimtes zoals garages, kantoorruimtes en winkels. En in industriële omgevingen zoals productieruimtes, magazijnen, fabrieken en loodsen. Ze worden ook thuis geplaatst maar doordat ze minder comfortabel aanvoelen, zal men in de leefruimte en slaapkamers eerder een PU-gietvloer plaatsen. In particuliere garages worden ze thuis dan wel weer veel geplaatst.
Eigenschappen epoxy gietvloeren
De harsvloeren staan bekend om hun positieve eigenschappen. Ze zijn slijtvast, waterdicht en hebben een uitstekende weerstand tegen chemicaliën. Bovendien zijn ze geluiddempend, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel indsutriële als commerciële ruimtes. Hun naadloze afwerking zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
Voordelen epoxyvloer
- Duurzaamheid: Epoxy-gietvloeren gaan jarenlang mee zonder veel onderhoud. Ze zijn zeer duurzaam en bestand tegen hoge belasting. Zo vormen ze geen probleem voor zware machines en voertuigen.
- Esthetisch: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen ( mat / glans ), waardoor je je vloer kunt aanpassen aan de toepassing.
- Naadloos: De epoxy-vloer wordt naadloos ( geen naden / voegen ) aangebracht zodoende je ook verschillende ruimtes of ondergronden zonder naden in elkaar kan laten overlopen.
- Waterbestendig: De vloeren laten geen water of vocht door, waardoor ze ook in badkamers en inloopdouches gebruikt kunnen worden.
- Ondergrond: De kunststof vloeren zijn geschikt om te plaatsen op verschillende ondergronden zoals hout, tegels, anhydrietchape, beton enz…
- Chemicaliën: Dit type vloer is geschikt voor zware omgevingen met gebruik van chemicaliën en agressieve stoffen.
- Uv-bestendigheid: Deze vloeren scoren goed op het gebied van UV-bestendigheid.
Nadelen epoxyvloer
- Kosten: De kosten van het installeren van een epoxy gietvloer zullen hoger zijn dan bij sommige andere vloeropties zoals tegelvloeren of een laminaatvloer.
- Installatietijd: Het aanbrengen van een epoxygietvloer kan enkele dagen duren. Gemiddeld duurt een plaatsing 78u.
- Comfort: De epoxyvloer voelt kouder aan dan een pu-gietvloer.
- Installatie: De plaatsing van dergelijke gietvloer dient door een expert uitgevoerd te worden wegen de complexiteit van plaatsing. Een epoxycoating kan je dan wel weer zelf makkelijk plaatsen.
- Krasgevoelig: dit type gietvloer is meer krasgevoelig dan pu-gietvloeren.
- Elasticiteit: Dit type vloer is minder elastisch, waardoor scheuren kunnen onstaan bij een niet-effen ondervloer. Doch kan het zijn dat scheurvorming ontstaat uit de ondergrond en niet in de epoxylaag.
Epoxy vloeren vergelijken met anderen vloeren
Onderstaande tabel geeft een idee wat de sterktes en zwaktes zijn van epoxy-bedrijfsvloeren met betrekking tot scheuren, krassen, hygiëne, het onderhoud van de epoxuvloer, chemische bestendigheid en of de vloer al dan niet antistatisch is.
Soorten epoxy vloeren
Het belangrijkste verschil tussen een epoxy gietvloer en een epoxy coating is de dikte en het toepassingsgebied. Een epoxy gietvloer is dikker en duurzamer, geschikt voor zware belastingen en kan dienen als de primaire vloerbedekking, terwijl een epoxy coating dunner is en meestal als een toplaag op bestaande vloeren wordt gebruikt voor een eenvoudige afwerking. De keuze tussen beide hangt af van de specifieke behoeften en het budget van de toepassing.
Epoxy vloercoating
- Dient als toplaag van bestaande vloeren
- Gladde afwerking
- Toepepast in loodsen, woonruimtes, garages
- Laagdikte circa 0,5 – 1 mm
- Zeer duurzaam, kan tegen hoge belasting
- Stootvast en vochtdicht
- Voordeliger dan gietvloer
- Eenvoudig te verwerken
Epoxy gietvloer
- Dient als hoofdvloerbedekking, als primaire vloer
- Gladde afwerking door vullend vermogen van 1,5 mm
- Toegepast bij industriële vloeren
- Laagdikte circa 1,5 – 2 mm
- Iets minder duurzaam
- Zeer hoge stootvastheid
- Vochtdicht
- Moeilijk te verwerken
Afwerking & kleuren epoxy industrievloeren & bedrijfsvloeren
Over het algemeen bestaan er 3 soorten -gietvloeren, afhankelijk van de kleur en gewenste tekening:
- Mono kleuren
Je kan kiezen uit tal van mono-kleuren. Dergelijke epoxy-vloeren bestaan uit slechts 1 RAL-kleur. Populair zijn de lichte kleuren en grijze tinten omdat deze het minste krassen zal vertonen. Het aanbod van mono-kleuren is vrij groot. Er zijn veel toevoegingen mogelijk. Deze soort vloer is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een vlakke en rustige uitstraling in hun interieur. Donkele tinten zijn minder gevoelig voor UV en verkleuring op termijn. - Betonlook epoxy-vloeren
Bij epoxy-vloeren met betonlook, worden 2 kleuren gemengd en manueel aangebracht. Afhankelijk hoe de coating wordt aangebracht, krijg je een unieke uitstraling van een betonvloer. Dit soort vloer is vooral geschikt voor industriële en moderne interieurs zoals winkels, kantoren en garages. - Afwerking toplaag
De gewenste afwerking van de epoxy wordt bekomen door het aanbrengen van de toplaag. Deze kan je verkrijgen in een matte, half-gladde of gladde / zijdeglans uitstraling.
Afhankelijk van de toepassing kan ook gekozen worden voor een antislip toplaag. Door toevoeging van zand of kwarts wordt uitglijden beter voorkomen. Let wel dat een antislip toplaag meer vuil zal vasthouden.
Ten slotte kan je de toplaag voorzien van kleurvlokken of flakes, omdat je hierdoor minder stof en vuil zal zien op de vloer. Indien gewenst kan de vloer ook anti-statisch gemaakt worden.
Epoxy-gietvloer plaatsen: werkwijze in 5 stappen
Om een kleureffen en naadloze epoxybedrijfsvloer te realiseren dien je 5 werkdagen te rekenen. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je in 10 stappen hoe de perfecte PU-gietvloer wordt geplaatst.
Tip: de ondergrond van de vloer dient ten alle tijden vochtvrij te zijn, teneinde een goede installatie en hechting te bekomen. Voer een vochtmeting uit vooraleer men overgaat tot de werken.
- Ondergrond reinigen & nivelleren
De eerste stap bij het plaatsen van een epoxy-gietvloer is het voorbereiden van de ondergrond. Dit omvat het grondig reinigen van de bestaande vloer en het verwijderen van loszittende delen. Eventuele bedrading moet worden weggestoken, scheuren, gaten of oneffenheden moeten worden gerepareerd. Alles wordt goed gestofzuigd. Schuur eventuele oude kunststof lagen zodoende de primer goed pakt. - Epoxy primer aanbrengen
Na de voorbereiding wordt een epoxy-primer aangebracht op de ondergrond zoals hout, cement, gips/anhydriet, egaline, steenachtige ondergrond… zeker een must bij zuigende ondergronden zoals betonnen ondervloer en chape. De primer zorgt voor een goede hechting van de epoxy-gietvloer aan de ondergrond en zorgt ervoor dat de schraplaag niet in de ondergrond wordt gezogen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de primer gelijkmatig wordt verdeeld. Voor elke type ondergrond bestaat er een primer die geschikt is voor het aanbrengen van een gietvloer. Voor een tegelvloer gebruik je geen epoxy primer maar een primer geschikt voor tegenvloeren. Op een bestaande kunststof vloer, dien je geen extra primer te plaatsen. - Schraplaag aanbrengen
Na de primer wordt een eerste schraaplaag of schraplaag aangebracht. De epoxy-schraaplaag is een zelf egaliserende, duurzame, oplosmiddelvrije 2-componenten egaliseer laag. Het doel van deze kunststof laag is het egaliseren en vloeistofdicht maken van beton- en cementdekvloeren. De schraplag wordt door een expert door middel van een vlakspaan, getande spaan of rakel aangebracht. Deze laag zorgt voor een dichting van oneffenheden zoals naden, poriën, schroefgaten een vloeistofdichte vloer een elastische vloer en chemisch resistent. De schraplaag dient 6-16u te drogen. - Epoxy gietvloer aanbrengen
Na de schraplaag wordt de epoxy gietvloer aangebracht met een gemiddeld verbruik van 2,5 kilo per m². De 2-componenten epoxy gietvloer wordt gemengd en met een vlakspaan of verdeelkam over de vloer aangebracht. Vervolgens wordt met een prikkrol de mono-epoxy doorgerold. De verwerkingstijd van een gietvloer is 20 minuten per verpakking en de droogtijd is 6 tot 16 uur. - Toplaag aanbrengen
Het aanbrengen van een toplaag is optioneel en wordt de slijtlaag genoemd. Deze toplaag wordt aangebracht om de gietvloer specifieke eigenschappen te geven zoals extra chemische resistentie, anti-slip eigenschappen ( door toevoeging van kwartszand / flakes ), anti-statische eigenschappen en de glansgraad te bepalen ( mat / semi-mat / fluweel of glanzend ). Om een perfecte afwerking te garanderen, wordt eventueel een tweede slijtlaag middels een rol aangebracht. De verwerkingstijd van een toplaag is 90 minuten en de droogtijd is 1 tot 6 uur. De vloer is binnen 1 dag beloopbaar maar pas na 5 dagen op volledige sterkte. - Controle
Ten slotte wordt de epoxy-gietvloer gecontroleerd of alles mooi is afgewerkt. Na de afwerking wordt de epoxy-gietvloer grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat deze aan de kwaliteitsnormen voldoet. Pas nadat de vloer is goedgekeurd, kan deze in gebruik worden genomen. Het plaatsen van een epoxy-gietvloer is een nauwgezet proces dat resulteert in een duurzame, naadloze en esthetisch aantrekkelijke vloer. Het is belangrijk om dit werk over te laten aan ervaren professionals om het beste resultaat te garanderen.
Betonlook epoxy-gietvloer
Wie liever houdt van een betonachtige uitstraling of een “betonvloer look” kan ook een beton-epoxy gietvloer laten plaatsen. Deze soort vloercoating wordt voornamelijk toegepast in industriële ruimtes of moderne interieurs. Het effect van beton wordt bekomen op de manier waarop de 2-componenten kunststoffen met elkaar worden gemengd.
Indien je een betonlook gietvloer wenst, zit het verschil met een monokleur of unikleur gietvloer hem op de manier waarop de 2-componenten met elkaar worden vermengd. Er worden namelijk 2 verschillende kleuren gemengd. Hoe langer je de 2 kleuren met elkaar mengt, hoe dichter je terug bij een unikleur zal uitkomen. Elke betonlook vloer is uniek, dus de mengtijd en de hoeveelheid epoxyhars is van belang. Zeker bij grote oppervlaktes is het niet eenvoudig om dezelfde tekeningen te bekomen. Laat daarom een betonlook epoxy-gietvloer steeds plaatsen door een vakman.
Epoxy-gietvloer op ondervloer plaatsen
Gietvloeren kunnen tijdens een nieuwbouw of een vloerrenovatie over verschillende soorten bestaande ondervloeren geplaatst worden, denk maar aan steen, keramiek, cement- en gipsgebonden chapes, beton… We geven overzicht op welke ondergronden een epoxyvloer gegoten kan worden.
- Epoxyvloer op hout ( massief hout / laminaat )
Heb je een houten ondervloer, zorg dan voor een stabiele basis. Om de vloer te egaliseren kan een underlayment plaat op de bestaande houten vloer geplaatst worden. Is de bestaande houten vloer in zeer slechte staat, plaats dan 2 underlayment platen op elkaar van 15mm of 18mm. - Epoxyvloer op beton
- Epoxy gietvloer op cementdekvloer / chape ( cement / gips )
- Epoxy gietvloer op tegel
- Epoxy gietvloer op natuursteen
Epoxy gietvloer en vloerverwarming
Over het algemeen is het mogelijk om een epoxyvloer en vloerverwarming te combineren, maar het is belangrijk om de juiste stappen te volgen en ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd om problemen te voorkomen. Zo zijn epoxy gietvloeren gevoeliger aan hitte en hoge temperaturen. Deze vloeren zijn een hard materiaal en minder flexibel dan polyurethaan vloeren. Bij hoge temperaturen kunnen epoxy gietvloeren sneller scheuren door uitzetten en krimpen vertonen. Het raadplegen van een professional met expertise in dit vakgebied is een verstandige keuze. De manier hoe de ruimte wordt opgewarmd is van groot belang.
Onderhoud
Kunstharsvloeren zijn zeer makkelijk te onderhouden. Voor dagelijks onderhoud kan je deze gerust vegen met een zachte borstel of Swiffer. Ook stofzuigen vormt geen problemen. Je kan de vloeren ook natdroog reinigen met zuiver water en een neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen zoals chloor of bleekmiddel, aangezien dit beschadigingen kan veroorzaken op de vloer. Voor grotere oppervlaktes is een boenmachine ook een oplossing.
Prijs epoxy-gietvloer
De kosten voor het plaatsen van een epoxy-gietvloer variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de (staat van de ) ondergrond en het type epoxy harsvloer dat je kiest ( mono/betonlook/antislip ). Je mag rekenen op een kost tussen €70 – €110 per vierkante meter, uitgevoerd door een vakman.
Vergelijk de PU-gietvloer met andere gietvloeren
Soort | Type | Prijs m² | Vloerverwarming |
---|---|---|---|
Beton ciré | Cementgebonden | €70 - €170 | Ja |
Betonlook gietvloer | Cementgebonden | €80 - €120 | Ja |
Cementgebonden gietvloer | Cementgebonden | €60 - €100 | Ja |
Mortex gietvloer | Cementgebonden | €90 - €130 | Ja |
Acrylaat gietvloer | Kunsthars | €75 - €125 | Ja |
Epoxy gietvloer | Kunsthars | €70 - €110 | Neen |
PU gietvloer | Kunsthars | €55 - €125 | Ja |
Vloercoating | Kunsthars | €50 - €100 | Ja |
Marmertapijt | Mineraal | €60 - €100 | Ja |
Steentapijt | Mineraal | €50 - €90 | Ja |
Terrazzo | Mineraal | €200 - €300 | Ja |
Troffelvloer | Mineraal | €60 - €80 | Ja |
FAQ
1. Zijn epoxy-gietvloeren geschikt voor huishoudelijk gebruik?
Ja, dergelijke gietvloeren en epoxy coatings zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik maar worden voornamelijk geplaatst in garages. Je kan ze combineren met vloerverwarming.
2. Kan ik mijn bestaande vloer bedekken met een epoxy-gietvloer?
In veel gevallen is het mogelijk om een epoxy-gietvloer over een bestaande vloer te plaatsen, maar dit moet door een professional worden beoordeeld. Ze zijn perfect te plaatsen op beton, chape en tegels.
3. Hoe lang duurt het om een harsvloer-gietvloer te installeren?
Na ongeveer 12 tot 24 uur na het aanbrengen van de epoxyvloer is deze meestal stofdroog. Dit betekent dat er geen stofdeeltjes meer aan de vloer blijven plakken. Je kunt meestal na ongeveer 24 tot 48 uur voorzichtig op de epoxyvloer lopen. Dit betekent dat je er met minimale belasting overheen kunt lopen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en geen zware voorwerpen of scherpe voorwerpen op de vloer te plaatsen. De epoxyvloer bereikt zijn maximale sterkte en duurzaamheid na ongeveer 7 dagen tot 14 dagen. Gedurende deze tijd moet je voorzichtig zijn en zware voorwerpen, zoals meubels, vermijden om de vloer niet te beschadigen.
4. Zijn epoxy-gietvloeren geschikt voor commerciële toepassingen?
Ja, gietvloeren op basis van kunsthars worden veel gebruikt in commerciële ruimtes vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Denk maar aan winkels en kantoren.
5. Hoe kan ik een offerte aanvragen voor een epoxy-gietvloer?
Je kunt een offerte aanvragen voor een epoxy-gietvloer door contact op te nemen met een gespecialiseerd vloerbedrijf en jouw wensen te bespreken.
Gratis offerte
Ben je op zoek naar expert die (giet)vloeren & vloercoatings plaatst bij zowel particulieren als bij zakelijke & industriële ruimtes? Vraag dan een gratis offerte aan om de gietvloer prijs te ontvangen.