Marmertapijt, ook wel marmerkorrelvloer of marmergrindvloer genoemd is een luxues vloermateriaal , is niet alleen duurzaam en veelzijdig, maar voegt ook een moderne en stijlvolle esthetiek toe aan zowel residentiële als commerciële ruimtes. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op marmertapijt, van de samenstelling en toepassingen tot de voordelen, nadelen, installatie en meer.
Samenstelling marmertapijt
Marmertapijt bestaat uit een combinatie van natuurlijke marmersteentjes of marmerkorrels ( bvb witte Carrara marmer, grijze Griotto of zandkleurige Botticino ) en een bindmiddel, meestal epoxyhars of acrylaathars. De steentjes kunnen variëren in grootte om zo het gewenste vloereffect te verkrijgen. Deze marmerkorrels worden als dan niet gekleurd en gemengd met de hars, die fungeert als een bindmiddel. Het hars zorgt ervoor dat de steentjes stevig aan elkaar hechten en aan de ondergrond, waardoor een duurzame en naadloze vloerafwerking ontstaat. De exacte verhouding tussen de kiezels en (epoxy)hars kan variëren, afhankelijk van het gewenste uiterlijk en de eigenschappen van het uiteindelijke marmertapijt.
Toepassing marmertapijt
Marmertapijt vinden hun toepassing in diverse omgevingen. Ze worden vooral gebruikt in particuliere woningen ( leefruimte, slaapkamer, badkamer…), kantoren, ziekenhuizen en winkels. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor vrijwel elke ruimte.
Eigenschappen marmertapijt
Marmertapijt staan bekend om hun positieve eigenschappen. Ze zijn slijtvast, duurzaam en zijn zeer krasbestendig. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in zeer veel kleuren, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Ze geven de ruimte een luxueuze uitstraling. Hun naadloze afwerking zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
Open vs gesloten marmertapijt
Open marmertapijt
Eén van de specifieke eigenschappen van grindvloeren is de korrelige structuur. Afhankelijk van de grootte van de marmersteentjes krijg je die specifieke look: een fijn tot grof uiterlijk van de vloer. Een open marmertapijt gietvloer bestaat uit marmer en een bindmiddel. Er wordt extra geen toplaag aangebracht waardoor de vloer soms wat ruwer kan aanvoelen. Door de open structuur van de marmertapijt vloerafwerking kunnen vloeistoffen, vuil en stof zich makkelijk in de poriën nestelen waardoor deze meer onderhoud vergen dan een gesloten vloer.
Gesloten marmertapijt
Om vervuiling tussen de aggregaten op te vangen is het mogelijk de vloer af te werken met een dichte topcoating. Zo krijg je een gesloten marmertapijt. De toplaag bestaat uit een een (vaak transparante) laag epoxy of acrylaat, en geeft de vloer een glad en dicht oppervlak. Dankzij de coating nestelt vuil en water zich een stuk minder makkelijk tussen de marmerkorrels. Bovendien is de kans op het loskomen van kiezels of gaten in de vloer een stuk kleiner dan bij een open grindvloer. Gesloten marmertapijt wordt vooral toegepast in druk bezochte plaatsen omdat er sneller vervuiling aan te pas komt.
Voor- en nadelen van marmertapijt
Voordeel marmertapijt
- Duurzaamheid: Ze gaan jarenlang mee, ze zijn zeer slijtvast en schokbestendig. Open marmertapijt zal wel minder snel krassen vertonen dan marmertapijt met een topcoating.
- Esthetisch: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en combinaties van gekleurde marmerkiezels waardoor je je vloer kunt aanpassen aan jouw interieur / bedrijfsvloer. Ze brengen een natuurlijke uitstraling in jouw interieur.
- Korrelgrootte: Kies zelf de korrelgroote die bij jouw interieur past. Er is een zeer ruime keuze.
- Naadloos: Het marmertapijt wordt naadloos aangebracht zodoende je ook verschillende ruimtes of ondergronden zonder naden in elkaar kan laten overlopen.
- Open of gesloten: Je kan de vloeren laten plaatsen met een “open oppervlak” of een “gesloten oppervlak”.
- Brandvelig: Marmertapijt heeft zeer brandveilige eigenschappen.
- Warmtegeleidend & comfortabel: Dankzij hun unieke eigenschappen zijn ze ideaal te gebruiken als vloerafwerking in combinatie met vloerverwarming.
- Ondergrond: Ze zijn geschikt om te plaatsen op verschillende vlakken en harde ondergronden zoals, tegels, anhydrietchape, beton enz…
- Geschikt voor buiten: Marmertapijt is geschikt om buiten te plaatsen. Zodoende jouw interieurvloer perfect overloopt in de vloer van een terras of oprit. Let wel dat deze niet gesealed wordt zodoende deze waterdoorlatend is. Ze zijn wel gevoelig aan vervuiling.
Nadelen grindvloeren
- Kosten: De kosten van het installeren van marmertapijt kunnen hoger zijn dan bij sommige andere vloerafwerkingen zoals vloercoatings, tegels of laminaat.
- Installatietijd: Het aanbrengen van marmertapijt kan enkele dagen duren. Gemiddeld duurt een plaatsing 4-5 dagen, afhankelijk van de complexiteit van de ruimte en de afwerking.
- Vlekken: Marmertapijt met een open structuur, een vloer waar geen poriëndichte toplaag werd op aangebracht zal op termijn stof, vuil en bacteriën opslaan onafgezien het makkelijk onderhoud van de vloer.
- Verkleuring: Licht marmertapijt kan na 10 jaar beginnen verkleuren door de invloer van UV. Kies daarom voor marmertapijt met een UV-bestendige coating in lichtrijke ruimtes.
Dikte marmertapijt
De dikte van marmertapijt wordt bepaald door de grootte van de gekozen granulaten die worden gebruikt. Hoe groter de kiezels, hoe dikker de vloer. Een toplaag of sealing kan ook voor extra volume zorgen indien ze in meerdere eindlagen worden aangebacht.
Grootte kiezels | Dikte grindvloer |
1 – 4 mm | 6 mm |
4 – 8 mm | 8 mm |
Marmerpatijt vergelijken met anderen (giet)vloeren
Onderstaande tabel geeft een idee wat de sterktes en zwaktes zijn van marmertapijt met betrekking tot scheuren, krassen, hygiëne, het onderhoud van de vloer, chemische bestendigheid en of de vloer al dan niet antistatisch is.
Soorten marmertapijt
Over het algemeen bestaan er 4 soorten marmertapijt, afhankelijk van de uitvoering, kleur en het gewenste effect:
- Standaard marmertapijt
Dit type is samengesteld uit marmerkorrels en hars en biedt een traditionele en luxe uitstraling. - Gekleurd marmertapijt
Door het toevoegen van pigmenten aan het hars-aggregaatmengsel zijn er talloze kleuropties beschikbaar om aan verschillende ontwerpeisen te voldoen. - Glanzend marmertapijt
Je vergrijgt een glanzend effect door de toevoeging van een glanzende toplaag. - Mat marmertapijt
Je vergrijgt een mat effect door de toevoeging van een matte toplaag.
Marmertapijt plaatsen: werkwijze in 8 stappen
Om een effen en naadloze vloer te realiseren dien je 4-5 werkdagen te rekenen. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je in 8 stappen hoe de perfecte grindvloer wordt geplaatst.
- Voorbereiding van de ondergrond:
De ondergrond moet schoon, droog, stabiel en vrij van scheuren zijn. Indien nodig, herstel eventuele scheuren en egaliseer de vloer. - Optionele primer
Het aanbrengen van een primer kan helpen de hechting van het bindmiddel te verbeteren. Dit is vooral belangrijk als de ondergrond poreus is. Voorzie het juiste type primer per type ondergrond. - Mengen van het bindmiddel
Volg de instructies van de fabrikant om het bindmiddel grondig te mengen in een mengkuip. Voeg de steentjes of grind toe en meng ze goed met een epoxy/acrylaat-bindmiddel. - Aanbrengen van het mengsel
Giet het gemengde bindmiddel en grindmengsel op de vloer en gebruik een troffel of spaan om het gelijkmatig te verspreiden. Zorg ervoor dat de laag gelijkmatig is en de gewenste dikte heeft. - Egaliseren en verdichten
Gebruik een troffel om het grind in het bindmiddel te duwen en te egaliseren. Hierdoor ontstaat een strakke en vlakke afwerking. - Droogtijd
Laat de grindvloer drogen volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. - Optionele toplaag (sealer)
Als je de vloer extra wilt beschermen met een porriëndichte laag en een glanzende of matte afwerking wilt creëren, kun je een toplaag aanbrengen nadat de grindvloer volledig is uitgehard. Breng de sealer aan volgens de instructies van de fabrikant. - Afronding
Verwijder eventuele afplaktape en maak de ruimte schoon. Je grindvloer is nu klaar voor gebruik.
Het is belangrijk op te merken dat het al dan niet plaatsen van een toplaag afhangt van de gewenste look en het gewenste onderhoudsniveau voor de vloer. Een toplaag kan bescherming bieden en de vloer gemakkelijker te reinigen maken, maar het is niet altijd noodzakelijk. Het is verstandig om de instructies van de fabrikant en het advies van een professionele installateur te volgen bij het plaatsen van een grindvloer.
Hoeveel marmertapijt wordt er gebruikt?
Afhankelijk van de korrelgroote/ korreldikte verbruik je meer product. Met een korrelgrootte van 1-4mm is er een verbruik van zo’n 12 kilo per m2. Plaats je marmertapijt met een korreldikte van 4-8mm dan dien je te rekenen op ongeveer 16 kilo product per vierkante meter.
Marmertapijt op een bestaande ondervloer plaatsen
Gietvloeren kunnen tijdens een nieuwbouw of een vloerrenovatie over verschillende soorten bestaande ondervloeren geplaatst worden, denk maar aan steen, keramiek, cement- en gipsgebonden chapes, beton… We geven overzicht op welke ondergronden marmertapijt geplaatst kan worden.
- Marmertapijt op hout ( massief hout / laminaat )
- Marmertapijt op beton
- Marmertapijt op cementdekvloer / chape ( cement / gips )
- Marmertapijt op tegels
- Marmertapijt op natuursteen
Vraag raad aan een expert op het gebied van marmertapijt en laat onderzoeken of het uberhaupt wel mogelijk is om de vloer te plaatsen. De ondergrond dient ten alle tijden vochtvrij te zijn, vlak & effen, sterk en niet-poreus. Het kan zijn dat de ondergrond eerst aangepakt dient te worden vooraleer de plaatsing van marmertapijt mogelijk is. Dit kan de kostprijs per m2 gevoelig verhogen.
Marmertapijt en vloerverwarming
De plaatsing van marmertapijt is perfect mogelijk in combinatie met vloerverwarming dankzij de warmtegeleidende eigenschappen van marmer. Zo geven dergelijke vloeren de warmte goed af aan de omgeving. Daarom is het zo aangenaam om op een verwarmde grindvloer te stappen. Toch dien je de vloer voldoende te isoleren omdat ze de opgeslagen warmte vrij snel afgeeft aan de omgeving.
Onderhoud van marmertapijt vloeren
Het onderhoud van marmertapijt is eenvoudig indien deze gesealed is. Regelmatig stofzuigen en droog dweilen is meestal voldoende om de vloer schoon te houden. Je kan een paar keer per jaar de vloer nat dweilen met behulp van een waterstofzuiger indien de vloer een “open structuur” heeft. Gebruik geen oplosmiddelen zoals whitespirit of aceton. Deze kunnen de ondergrond aantasten en vlekken veroorzaken.
Periodiek opnieuw afdichten met een toplaag wordt aanbevolen om de duurzaamheid te behouden. Bij marmertapijt met een open structuur randen veel specialisten aan om een nieuwe marmertapijt-laag aan te brengen i.p.v. deze te laten herstellen.
Grindvloer of marmertapijt schilderen
Wist je dat je makkelijk een bestaande marmerkorrelvloer kan schilderen met een transparante- of kleurcoating? Indien je een open marmerkorrelvloer wenst te schilderen, dien je eerst een transparante en sneldrogende 2-componentenprimer aan te brengen om vervolgens een afwerkingslaag in 2-componentenverf op basis van epoxy voor vloeren met normale belasting of een gekleurde afwerkingslaag voorzien met een sterke, chemisch resistente PU-coating voor zwaarbelaste grindvloeren. Je kan ook opteren voor een transparante 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen.
Prijs marmertapijt plaatsen
De kosten voor het plaatsen van marmertapijt variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de vloeren ruimte, de (staat van de ) ondergrond, het type type siergrindvloer dat je kiest ( naturel/gekleurd ), of je al dan geen plinten wenst en/of een expoxy toplaag. Je dient te rekenen op een kost tussen €60 – €100 per vierkante meter, uitgevoerd door een expert in marmergrindvloeren.
Voor een extra toplaag betaal je gemiddeld een extra kost van €15 per vierkante meter.
Vergelijk de prijs van marmerkorrelvloeren met andere gietvloeren
Wat is het verschil tussen marmertapijt en steentapijt?
Beide producten durven soms met elkaar verward worden. Marmer tapijt en steentapijt zijn alle twee minerale vloeren die vaak worden gebruikt in huizen en commerciële ruimtes. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:
- Materiaal:
- Marmer tapijt: Marmer tapijt is gemaakt van fijngemalen marmersteen vermengd met een bindmiddel, meestal epoxyhars. Dit zorgt voor een glad, glanzend oppervlak dat lijkt op echt marmer.
- Steentapijt: Steentapijt is samengesteld uit kleine steentjes (vaak kwarts of marmer) die in een epoxyharsmatrix zijn geplaatst. Het resultaat is een ruwer oppervlak met de textuur van kleine stenen.
- Uiterlijk:
- Marmer tapijt: Het oppervlak van marmer tapijt is glad en glanzend, en het heeft een luxueuze uitstraling. Het kan in verschillende kleuren en patronen worden aangelegd.
- Steentapijt: Steentapijt heeft een rustiekere uitstraling vanwege de textuur van de ingebedde steentjes. Het oppervlak is niet zo glanzend als marmer tapijt.
- Duurzaamheid:
- Marmer tapijt: Marmer tapijt is duurzaam en bestand tegen slijtage. Het kan echter gevoelig zijn voor krassen en kan na verloop van tijd glans verliezen.
- Steentapijt: Steentapijt is ook duurzaam en bestand tegen slijtage. Het ruwere oppervlak kan echter vuil en stof gemakkelijker vasthouden.
- Onderhoud:
- Marmer tapijt: Marmer tapijt is relatief eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Het vereist regelmatig vegen en dweilen, en periodiek polijsten om de glans te behouden.
- Steentapijt: Steentapijt kan wat meer onderhoud vergen vanwege de ruwe textuur. Regelmatig stofzuigen en dweilen is nodig om vuil en stof te verwijderen.
- Toepassingen:
- Marmer tapijt: Marmer tapijt wordt vaak gebruikt in woonruimtes, badkamers en andere luxe interieurs vanwege de elegante uitstraling.
- Steentapijt: Steentapijt wordt vaak toegepast in openbare ruimtes, gangen, en buitentoepassingen vanwege de duurzaamheid en slipbestendigheid.
In het kort zijn marmer tapijt en steentapijt verschillend in termen van materiaal, uiterlijk, duurzaamheid en toepassingen. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften en esthetische voorkeuren van een project.
FAQ
1. Is marmertapijt geschikt voor huishoudelijk gebruik?
Ja, marmer grindvloeren zijn uitstekend geschikt voor huishoudelijk gebruik vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden. Kies bij voorkeur voor een marmergrindvloer met toplaag om deze makkelijker te kunnen onderhouden.
2. Kan ik mijn bestaande vloer bedekken met marmertapijt?
Ja, je kan marmertapijt op verschillende bestaande dragers plaatsen, denk maar aan tegels, chape, beton, hout… Voorwaarde is dat de materialen goed vastzitten, niet poreus zijn en niet doorbuigen. Vraag aan een expert welke maatregelingen je dient te treffen om een marmerkorrelvloer op een bestaande vloer aan te brengen.
3. Hoe lang duurt het om een marmertapijt te installeren?
De installatietijd varieert, maar het kan enkele dagen( 4-5 ) tot een week duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de ruimte.
4. Is marmertapijt geschikt voor commerciële toepassingen?
Ja, ze worden veel gebruikt in commerciële ruimtes vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid.
5. Hoe kan ik een offerte aanvragen voor marmertapijt vloer?
Je kunt een offerte aanvragen voor een korrelvloer door contact op te nemen met een gespecialiseerd vloerbedrijf en jouw wensen te bespreken.
Gratis offerte
Ben je op zoek naar expert die (giet)vloeren & vloercoatings plaatst bij zowel particulieren als bij zakelijke & industriële ruimtes? Vraag dan een gratis offerte aan om de gietvloer prijs te ontvangen.