PU-gietvloeren of polyurethaan vloercoatings vallen onder de kunsthars gietvloeren en worden de laatste jaren meer en meer toegepast in verschillende ruimtes, van residentieel tot industrieel. Maar wat zijn PU vloeren, wat zijn de eigenschappen, waar en hoe worden ze geplaatst en wat kosten ze?
Samenstelling polyurethaan gietvloeren
PU-gietvloeren worden samengesteld uit verschillende materialen. Het belangrijkste ingrediënt is polyurethaan, een duurzaam en flexibel polymeer dat zorgt voor de unieke eigenschappen van deze vloeren. Andere componenten zoals bindmiddelen, vulstoffen en kleurstoffen worden toegevoegd om de gewenste eigenschappen te bereiken. Deze kunststof vloeren egaliseert vanzelf en worden volledig naadloos gegoten.
Vloeropbouw PU-gietvloer
PU-gietvloeren bestaan uit verschillende lagen. Op een oneffen ondervloer wordt eerst een egalinelaag aagebracht, vervlogens een primer voor een goede hechting en een schraplaag. Ten slotte wordt de PU-coating gegoten en eventueel afgewerkt met een sealer of een toplaag met bepaalde eigenschappen.
Toepassing PU-gietvloeren
PU-gietvloeren vinden hun toepassing in diverse omgevingen. Ze worden voornamelijk gebruikt in particuliere woningen, burelen en winkels. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor vrijwel elke ruimte. Ze zijn iets minder geschikt voor industriële toepassingen. Hiervoor is een epoxy gietvloer beter geschikt.
Eigenschappen kunststof gietvloeren
PU-gietvloeren staan bekend om hun positieve eigenschappen. Ze zijn slijtvast, waterdicht en hebben een uitstekende weerstand tegen chemicaliën. Bovendien zijn ze geluiddempend, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Hun naadloze afwerking zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
Voordelen PU-gietvloer
- Duurzaamheid: PU-gietvloeren gaan jarenlang mee zonder veel onderhoud.
- Esthetisch: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren ( monokleur, betonlook… en afwerkingen, waardoor je je vloer kunt aanpassen aan jouw interieur.
- Comfortabel: Het zachte en veerkrachtige oppervlak van PU-gietvloeren zorgt voor comfortabel lopen en staan.
- Naadloos: De PU-vloer wordt naadloos aangebracht zodoende je ook verschillende ruimtes of ondergronden zonder naden in elkaar kan laten overlopen.
- Waterbestendig: De vloeren laten geen water of vocht door, waardoor ze ook in badkamers en inloopdouches gebruikt kunnen worden.
- Flexibel: Polyurethaan vloeren zijn flexibel en elastisch waardoor er geen scheuren ontstaan bij eventuele oneffenheden.
- Warmtegeleidend: Doordat ze slechts 2 – 3 mm dik zijn, laten ze de warmte makkelijk door. Ze zijn ideaal te gebruiken als vloerafwerking in combinatie met vloerverwarming.
- Ondergrond: De kunststof vloeren zijn geschikt om te plaatsen op verschillende ondergronden zoals hout, tegels, anhydrietchape, beton enz…
Nadelen PU-gietvloer
- Kosten: De kosten van het installeren van een PU-gietvloer kunnen hoger zijn dan bij sommige andere vloeropties zoals tegelvloeren of een laminaatvloer.
- Installatietijd: Het aanbrengen van een PU-gietvloer kan enkele dagen duren. Gemiddeld duurt een plaatsing 5 dagen.
PU-gietvloer vergelijken met anderen vloeren
Onderstaande tabel geeft een idee wat de sterktes en zwaktes zijn van PU-vloeren met betrekking tot scheuren, krassen, hygiëne, het onderhoud van de PU-vloer, chemische bestendigheid en of de vloer al dan niet antistatisch is.
Soorten PU-vloeren
Over het algemeen bestaan er 3 soorten PU-gietvloeren, afhankelijk van de kleur en gewenste tekening:
- Monovloer of Unikleur
Mono PU-vloeren bestaan uit slechts 1 RAL-kleur. Het aanbod van mono-kleuren is zeer groot. Er zijn veel toevoegingen mogelijk. Deze soort vloer is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een vlakke en rustige uitstraling in hun interieur. - Betonlook PU-vloeren
Bij PU-vloeren met betonlook, worden 2 kleuren gemengd en manueel aangebracht. Afhankelijk hoe de coating wordt aangebracht, krijg je een unieke uitstraling van een betonvloer. Dit soort vloer is vooral geschikt voor industriële en moderne interieurs. - Marmerlook PU-vloeren
Eerst wordt de PU-vloer geplaatst en nadien wordt een “marmereffect” verkregen door het aanbrengen van 2 verschillende tinten.
PU-gietvloer plaatsen: werkwijze in 10 stappen
Om een kleureffen en naadloze PU-gietvloer of vloercoating te realiseren dien je 5 werkdagen te rekenen. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je in 10 stappen hoe de perfecte PU-gietvloer wordt geplaatst.
- Ondergrond reinigen & nivelleren
De eerste stap bij het plaatsen van een PU-gietvloer is het voorbereiden van de ondergrond. Dit omvat het grondig reinigen van de bestaande vloer en het verwijderen van loszittende delen. Eventuele bedrading moet worden weggestoken, scheuren, gaten of oneffenheden moeten worden gerepareerd. Alles wordt goed gestofzuigd. - Egaline aanbrengen
Om alle oneffenheden weg te werken, dient er eerst een egalisatielaag in egaline aangebracht te worden. Egaline vloeit van zichzelf uit, hard uit en maakt de vloer zeer vlak. Egaline zorgt voor een vlakke en stabiele basis voor de nieuwe gietvloer. Let wel op dat je voor cementgebonden ondervloeren een cementgebonden egaline ( cement + kunsthars ) gebruikt. Voor een anhydrietvloer ( gips- of kalkgebonden ondervloer ) gebruik je bij voorkeur gipsgebonden egaline. Egaline wordt met een kwast en roller op de vloer aangebracht. - Primer aanbrengen
Na de voorbereiding wordt een primer aangebracht op de ondergrond, zeker een must bij zuigende ondergronden zoals betonnen ondervloeren. De primer zorgt voor een goede hechting van de PU-gietvloer aan de ondergrond en zorgt ervoor dat de schraplaag niet in de ondergrond wordt gezogen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de primer gelijkmatig wordt verdeeld. - Eerste PU-schraplaag aanbrengen
Na de primer wordt een eerst schraaplaag of schraplaag aangebracht. De PU-schraaplaag is een zelf egaliserende, duurzame, oplosmiddelvrije 2-componenten polyurethaan egaliseer laag. Het doel van deze kunststof laag is het egaliseren en vloeistofdicht maken van beton- en cementdekvloeren. De schraplag wordt door een expert door middel van een vlakspaan, getande spaan of rakel aangebracht. Deze laag zorgt voor een vloeistofdichte vloer, een elastische vloer en chemisch resistent. De schraplaag dient 24u te drogen. - Tweede PU-schraplaag aanbrengen
Na de uitdroging van de eerste schraplaag, wordt een tweede laag aangebracht. Deze zorgt voor een extra vlakke ondergrond voor de PU-gietvloer. Deze laag dient ook 24u te drogen. - Opschuren & reinigen
Nadat de tweede PU-schraplaag is uitgedroogd, wordt de laag opgeschuurd zodoende alle oneffenheden worden weggewerkt. - PU- gietvloer aanbrengen
De 2-componenten worden goed met elkaar vermengd door middel van mechanische mengstaaf en het mengels wordt vervolgens manueel door middel van een vlakspaan of tandspaan vlak gestreken. Men gebruikt grote slagen in de vorm van halve maantjes. - Eerste laag sealer PU-sealer aanbrengen
Ten slotte wordt de PU-gietvloer afgewerkt met een topcoating of PU-sealer. De laag wordt meermaals aangebracht om de hoogglans van de PU-vloer te verminderen. Het is een zijdematte 2-componenten polyurethaan topcoating die voor een perfecte afwerking zorgt en zorgt voor de bescherming van de PU-gietvloer. Wens je toch een extra matte of hoogglans afwerking, dan is dat ook mogelijk. - Tweede laag sealer PU-sealer aanbrengen
Om een perfecte afwerking te garanderen, wordt een tweede laag PU-sealer middels een rol aangebracht. - Controle
Ten slotte wordt de PU-gietvloer gecontroleerd of alles mooi is afgewerkt. Na de afwerking wordt de PU-gietvloer grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat deze aan de kwaliteitsnormen voldoet. Pas nadat de vloer is goedgekeurd, kan deze in gebruik worden genomen. Het plaatsen van een PU-gietvloer is een nauwgezet proces dat resulteert in een duurzame, naadloze en esthetisch aantrekkelijke vloer. Het is belangrijk om dit werk over te laten aan ervaren professionals om het beste resultaat te garanderen.
Hoeveel gietbare polyurethaan wordt er gebruikt?
Over het algemeen dien je te rekenen op ongeveer 3 kg product per m². Stel je hebt een leefruimte van 40m², dan heb je minstens 120 kg polyurethaan nodig voor een dikte van 2mm.
Betonlook PU-gietvloer
Wie liever houdt van een betonachtige uitstraling of een “betonvloer look” kan ook een beton PU-gietvloer laten plaatsen. Deze soort vloercoating wordt voornamelijk toegepast in industriële ruimtes of moderne interieurs. Het effect van beton wordt bekomen op de manier waarop de 2-componenten kunststoffen met elkaar worden gemengd.
Indien je een betonlook gietvloer wenst, zit het verschil met een monokleur of unikleur gietvloer hem op de manier waarop de 2-componenten met elkaar worden vermengd. Er worden namelijk 2 verschillende kleuren gemengd. Hoe langer je de 2 kleuren met elkaar mengt, hoe dichter je terug bij een unikleur zal uitkomen. Elke betonlook vloer is uniek, dus de mengtijd en de hoeveelheid PU is van belang. Zeker bij grote oppervlaktes is het niet eenvoudig om dezelfde tekeningen te bekomen. Laat daarom een betonlook PU-gietvloer steeds plaatsen door een vakman.
PU-gietvloer op ondervloer plaatsen
Gietvloeren kunnen tijdens een nieuwbouw of een vloerrenovatie over verschillende soorten bestaande ondervloeren geplaatst worden, denk maar aan steen, keramiek, cement- en gipsgebonden chapes, beton… We geven overzicht op welke ondergronden een PU-vloer gegoten kan worden.
- PU-gietvloer op hout ( massief hout / laminaat )
Is in principe mogelijk maar wordt toch niet altijd aangeraden omdat hout uitzet, kromtrekt in vochtige ruimtes en kan doorbuigen. Doch is PU een zeer elastisch materiaal dat goed tegen scheuren bestand is. Afhankelijk van de staat van de houten ondervloer, is de plaatsing al dan niet mogelijk. Om de plaatsing mogelijk te maken, is het een zeer duur en arbeidsintensief werk om een versleten houten vloer geschikt te maken voor een gietvloer. Alle gaten en kieren moeten gedicht worden, nageld en vijzen moeten aangepakt worden… Indien je toch overweegt om een gietvloer te plaatsen, zorg er dan voor dat je een zwevende isolerende dekvloer plaatst. Denk maar aan Fermacellplaten, MDF of Multiplex. Deze zullen geluidsisolerend werken. De gietvloer wordt niet direct op het hout geplaatst maar op een nieuwe vlakke afwerking wat een mooiere afwerking zal bieden. - PU-gietvloer op beton
Het plaatsen van een PU-gietvloer op een betonnen ondergrond is geen probleem zolang de ondergrond stevig, vast is en niet broos is. Alle scheuren en barsten dienen eerst weggewerkt worden. Afhankelijk van de staat van het beton wordt er een egaline/epoxy schraplaag geplaatst en een primer om de zuigkracht van het beton op te vangen. - PU-gietvloer op cementdekvloer / chape ( cement / gips )
- PU-gietvloer op tegels
- PU-gietvloer op natuursteen
Polyurethaan gietvloer en vloerverwarming
Goed nieuws voor wie een PU-gietvloer wenst te plaatsen in combinatie met vloerverwarming. Kunststof gietvloeren zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming. Dankzij de warmtegeleidende eigenschappen van kunststof, geven dergelijke vloeren de warmte goed af aan de omgeving. Daarom is het zo aangenaam om op een verwarmde gietvloer te stappen.
Onderhoud
PU vloeren zijn zeer makkelijk te onderhouden. Voor dagelijks onderhoud kan je deze gerust vegen met een zachte borstel of Swiffer. Ook stofzuigen vormt geen problemen. Je kan de vloeren ook natdroog reinigen met zuiver water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen of middelen op basis van lijnolie en zeer veel zeep. Vermijdt ook krachtige ontvettingsproducten of dat er zeepresten blijven liggen.
Ten slotte zijn PU-vloeren gevoelig voor putten of puntbelasting. Daarom plaats je best onder tafel- of stoelpoten een viltje.
Prijs PU-gietvloer
De kosten voor het plaatsen van een PU-gietvloer variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de (staat van de ) ondergrond en het type PU-gietvloer dat je kiest ( mono/betonlook ). Je mag rekenen op een kost tussen €55 – €125 per vierkante meter, uitgevoerd door een vakman.
Vergelijk de PU-gietvloer met andere gietvloeren
Soort | Type | Prijs m² | Vloerverwarming |
---|---|---|---|
Beton ciré | Cementgebonden | €70 - €170 | Ja |
Betonlook gietvloer | Cementgebonden | €80 - €120 | Ja |
Cementgebonden gietvloer | Cementgebonden | €60 - €100 | Ja |
Mortex gietvloer | Cementgebonden | €90 - €130 | Ja |
Acrylaat gietvloer | Kunsthars | €75 - €125 | Ja |
Epoxy gietvloer | Kunsthars | €70 - €110 | Neen |
PU gietvloer | Kunsthars | €55 - €125 | Ja |
Vloercoating | Kunsthars | €50 - €100 | Ja |
Marmertapijt | Mineraal | €60 - €100 | Ja |
Steentapijt | Mineraal | €50 - €90 | Ja |
Terrazzo | Mineraal | €200 - €300 | Ja |
Troffelvloer | Mineraal | €60 - €80 | Ja |
FAQ
1. Zijn PU-gietvloeren geschikt voor huishoudelijk gebruik?
Ja, PU-gietvloeren zijn uitstekend geschikt voor huishoudelijk gebruik vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden.
2. Kan ik mijn bestaande vloer bedekken met een PU-gietvloer?
In sommige gevallen is het mogelijk om een PU-gietvloer over een bestaande vloer te plaatsen, maar dit moet door een professional worden beoordeeld.
3. Hoe lang duurt het om een PU-gietvloer te installeren?
De installatietijd varieert, maar het kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de ruimte.
4. Zijn PU-gietvloeren geschikt voor commerciële toepassingen?
Ja, PU-gietvloeren worden veel gebruikt in commerciële ruimtes vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid.
5. Hoe kan ik een offerte aanvragen voor een PU-gietvloer?
Je kunt een offerte aanvragen voor een PU-gietvloer door contact op te nemen met een gespecialiseerd vloerbedrijf en jouw wensen te bespreken.
Gratis offerte
Ben je op zoek naar expert die (giet)vloeren & vloercoatings plaatst bij zowel particulieren als bij zakelijke & industriële ruimtes? Vraag dan een gratis offerte aan om de gietvloer prijs te ontvangen.