Coatingvloeren zijn een stuk makkelijker te plaatsen dan een gietvloer en zijn een stuk goedkoper. Maar wat zijn vloercoatings, wat zijn de eigenschappen, waar en hoe worden ze geplaatst en wat kosten ze?
Wat zijn vloercoatings
Deze soort coatings voor vloeren zijn niet hetzelfde als de pu-gietvloeren of epoxy gietvloeren. Ze zijn een stuk minder dik, vragen minder arbeid om te plaatsen en zijn een stuk goedkoper. Het is een toplaag, ze geven bestaande oppervlakken een nieuw leven zodoende je kan genieten van een mooie moderne vloer. Doordat ze minder dik aangebracht worden, dient de drager wel mooi vlak en effen te zijn. Je kan na het aanbrengen van een coating op een niet-vlakke drager de oneffenheden nog zien.
Samenstelling vloercoatings
Een vloercoating is een dunne laag samengesteld uit kunststofmaterialen zoals epoxy of polyurethaan. Het betreft een dunne, beschermende laag die over een bestaande vloer wordt aangebracht, waardoor deze een compleet nieuwe uitstraling krijgt. De bestaande vloer kan vrijwel elk type vloer zijn, zoals een cementdekvloer, betonvloer, egalinevloer, anhydrietdekvloer…De coatingvloer is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en kan zowel in particuliere, commerciële als industriële ruimtes worden toegepast.
Toepassingen vloercoatings
Coatingvloeren vinden hun toepassing in diverse omgevingen. Ze worden voornamelijk gebruikt in garages, kantoren, winkels en industrie. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor vrijwel elke ruimte.
Eigenschappen vloercoatings
De vloercoating staat bekend om hun positieve eigenschappen. Ze zijn slijtvast, waterdicht en hebben een uitstekende weerstand tegen chemicaliën. Bovendien zijn ze aangenaam om op te lopen, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. Hun naadloze afwerking zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
Voordelen van een vloercoating
- Duurzaamheid: Vloercoatiings gaan jarenlang mee zonder veel onderhoud, doch zijn ze minder sterk dan de gietvloeren.
- Esthetisch: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren ( monokleur, betonlook )… en afwerkingen, waardoor je je vloer kunt aanpassen aan de stijl van jouw interieur of toepassing.
- Comfortabel: Het zachte en veerkrachtige oppervlak van PU-gietvloeren zorgt voor comfortabel lopen en staan.
- Naadloos: De vloercoating wordt naadloos aangebracht zodoende je ook verschillende ruimtes of ondergronden zonder naden in elkaar kan laten overlopen. Toch dienen ze met de nodige aandacht geplaatst te worden om scheuren te voorkomen.
- Waterbestendig: De vloeren laten geen water of vocht door.
- Flexibel: Sommige vloercoatings zijn flexibel en elastisch waardoor er geen scheuren ontstaan bij eventuele oneffenheden.
- Warmtegeleidend: Doordat ze slechts 2 – 3 mm dik zijn, laten ze de warmte makkelijk door. Ze zijn ideaal te gebruiken als vloerafwerking in combinatie met vloerverwarming.
- Ondergrond: De vloercoatings zijn geschikt om te plaatsen op zeer veel verschillende ondergronden zoals hout, tegels, anhydrietchape, beton, bestaande gietvloeren enz…
- Lagere verwerkingskost: De kosten van het laten plaatsen van een vloercoating zijn een stuk lager dan de gewone gietvloeren.
Nadelen van een vloercoating
- Minder resistent: Doodat de vloercoating “slechts” een toplaag is op een drager zijn ze minder resistent tegen slijtage, krassen en scheuren, in tegenstelling tot een epoxy gietvloer.
Dikte vloercoatings
Er kunnen verschillende lagen boven elkaar geplaatst worden. Over het algemeen hebben de vloercoating een dikte tussen 0.2 mm tot 0.5 mm, afhankelijk hoeveel lagen boven elkaar worden aangebracht. De toepassing zal de uiteindelijke dikte van de coating bepalen. Op industrievloeren met zware machines zal voor een dikkere vloercoating gekozen worden dan de toepassing als afwerking van de garagevloer bij een particulier.
Vloercoatings vergelijken met anderen vloeren
Onderstaande tabel geeft een idee wat de sterktes en zwaktes met betrekking tot scheuren, krassen, hygiëne, het onderhoud van de coating, chemische bestendigheid en of de vloer al dan niet antistatisch is.
Soorten vloercoatings
Soort volgens type
Over het algemeen bestaan er 3 soorten coatings voor vloeren, afhankelijk van de toepassing:
- Epoxy vloercoating
Een epoxy vloercoating kenmerkt zich door zijn hoge hardheid en bestendigheid tegen chemische vervuiling. Daarom wordt deze coating voornamelijk toegepast in industriële omgevingen zoals fabrieken en werkplaatsen. In deze ruimtes wordt regelmatig gewerkt met diverse chemicaliën en oliën. Bovendien biedt epoxy vloercoating een grotere mechanische weerstand in vergelijking met een polyurethaan (PU) vloercoating. - PU vloercoating
Polyurethaan coatings vertonen, net als PU gietvloeren, een zekere mate van zachtheid, flexibiliteit en UV-bestendigheid. Ze worden vaak ingezet als beschermende laag tegen verkleuring op gietvloeren, of zelfs als een overlaag op bestaande coatings. In de praktijk vinden PU vloercoatings vooral hun toepassing in residentiële ruimtes, winkels of kantoren, omdat verkleuring daar na verloop van tijd vaak voorkomt. Bovendien dragen deze coatings bij aan een verhoogd loopcomfort, aangezien ze een warm en licht veerkrachtig gevoel bieden, een eigenschap die minder van belang is in industriële omgevingen. - Acryl vloercoating
Een acryl vloercoating is een beschermende afwerkingslaag die wordt aangebracht op vloeren. Deze coating bestaat uit acrylharsen en andere materialen en wordt gebruikt om de vloer te beschermen tegen slijtage, vlekken en chemische beschadigingen. Het biedt ook een aantrekkelijke afwerking en kan in verschillende kleuren worden aangebracht. Acryl vloercoatings worden vaak gebruikt in zowel residentiële als commerciële omgevingen voor hun duurzaamheid en esthetische eigenschappen.
Soorten volgens afwerking / eigenschappen
- Transparante vloercoating
Deze vloercoating is transparant waardoor je de draagvloer nog ziet. De transparante vloercoating wordt veel toegepast op betonvloeren in ruimtes die het industriëel karakter van beton niet wensen te verliezen. - Antislip vloercoating
De vlercoating wordt voorzien van een toplaag met antislip eigenschappen. Door het instrooien van zwartszand, wordt de vloer minder glad. Antislip coatingvloeren worden buiten gebruikt of in natte plaatsen zoals een iinhomhal of badkamer of plaatsen met een helling. Zo voorkom je uitglijden. - Betonlook vloercoating
Om een betonlook te bekomen worden 2 kleuren gemengd en manueel aangebracht. Afhankelijk hoe de coating wordt aangebracht, krijg je een unieke uitstraling van een betonvloer. Dit soort vloer wordt vooral geplaatst in industriële en moderne interieurs. - Matte vloercoating
Na het aanbrengen van de coating, worden één of meerdere matte of extra matte toplagen aangebracht, afhankelijk waar de vloer wordt geplaatst. Deze soort zorgt ervoor dat vuil veel minder zichtbaar is maar je dient deze meer schoon te maken dan een hoogglans coatingvloer. - (hoog )glanzende vloercoating
Na het aanbrengen van de coating, worden één of meerdere glanzende toplagen aangebracht, afhankelijk van de toepassing. Zo ontstaat er een hoogglans coatingvloer. Tussen mat en hoogglans kan je opteren voor zijdemat, halfglans of zijdeglans. Deze soort zie je veel sneller vuil liggen maar je dient deze minder schoon te maken dan een matte vloercoating omdat ze minder vuil aantrekt. - Vloercoating kleuren
Door de toevoeging van kleurstoffen kan je kiezen uit tal van RAL-kleuren. - Antistatische vloercoating
- Coatingvloer met vlokken
- Chemisch bestendige vloercoating
- Waterdichte vloercoating
Coatingvloer plaatsen: werkwijze in 5 stappen
Om een kleureffen en naadloze vloercoating te realiseren dien je 5 werkdagen te rekenen. In onderstaand stappenplan ontdek je hoe je in 5 stappen hoe de perfecte vloercoating wordt geplaatst.
- Voorbereiding van de ondervloer:
- Begin met het grondig reinigen van de vloer. Verwijder al het vuil, stof, olie, vet en eventuele bestaande coatings.
- Gebruik een schuurmachine om eventuele ruwe plekken of oneffenheden op de vloer glad te maken.
- Stofzuig de vloer om ervoor te zorgen dat deze volledig schoon en stofvrij is.
- Primer (indien nodig):
- Soms is het nodig om een primer aan te brengen voordat de vloercoating wordt aangebracht. De primer verbetert de hechting van de coating aan de ondergrond. Volg de instructies van de fabrikant als een primer nodig is.
- Aanbrengen van de vloercoating:
- Roer de vloercoating grondig met een verfroerstaaf om ervoor te zorgen dat de inhoud goed gemengd is.
- Giet de coating in een emmer.
- Gebruik een roller of kwast om de coating gelijkmatig en in dunne lagen op de vloer aan te brengen. Werk in secties en vermijd dikke ophopingen.
- Zorg ervoor dat de coating goed wordt verdeeld en dat er geen luchtbellen of strepen achterblijven.
- Droogtijd en herhaal indien nodig:
- Laat de eerste laag coating drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type coating.
- Breng indien nodig meerdere lagen aan voor extra bescherming of een diepere kleur. Zorg ervoor dat elke laag goed droog is voordat je de volgende aanbrengt.
- Afronding:
- Verwijder afplaktape voordat de coating volledig droog is om scherpe randen te voorkomen.
- Zorg ervoor dat de vloer voldoende tijd heeft om volledig uit te harden voordat je er weer normaal gebruik van maakt, meestal enkele dagen tot een week na de laatste laag.
Het proces voor het aanbrengen van een vloercoating kan variëren afhankelijk van het specifieke product en de ondergrond, dus het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat.
Hoeveel gietbare coating wordt er gebruikt?
Over het algemeen dien je te rekenen op ongeveer 3 kg product per m². Stel je hebt een leefruimte van 40m², dan heb je minstens 120 kg polyurethaan nodig voor een dikte van 2mm.
Betonlook vloercoating
Wie liever houdt van een betonachtige uitstraling of een “betonvloer look” kan ook een betoncoating laten plaatsen. Deze soort vloercoating wordt voornamelijk toegepast in kantoren, garages of moderne interieurs.
Je kan kiezen tussen 2 soorten betoncoatings:
- 1K betoncoating: Is een één component polyurethaan coating of acrylcoating, oplosmiddelhoudend. Zeer slijtvaste coating voor het stofvrij maken van stuivende en stoffige betonvloeren. Ideaal voor voor garagevloeren, showrooms, bedrijfsvloeren, wasruimtes…
- 2K betoncoating: 2‐componentencoating. Is een watergedragen, gekleurde epoxycoating voor vloeren, voor op betonnen en cementgebonden vloeren, instrooisystemen en epoxymortels. Geschikt voor normale tot middelzware mechanische en chemische belasting. Geschikt voor productieruimtes, magazijnen, parkeerdekken, parkeergarages…
Vloercoating op ondervloer plaatsen
De vloercoating wordt in verschillende lagen geplaatst. Afhankelijk van de ondergrond kan een geschikte coating gegoten worden. Indien met een primer wordt gewerkt, dien je deze ook af te stemmen op het type ondervloer, afhankelijk van de zuigkracht van de ondervloer. De primer moet zorgen voor een voldoende hechting van de coating en dat er niet te veel product gebruikt dient te worden.
Gietvloeren kunnen tijdens een nieuwbouw of een vloerrenovatie over verschillende soorten bestaande ondervloeren geplaatst worden, denk maar aan harde vloeren, hout, beton en kunststof ondervloeren. We geven overzicht op welke ondergronden de coatingvloer gegoten kan worden.
- Coatingvloer op houten vloer ( massief hout / laminaat )
- Coatingvloer op betonvloer
- Vloercoating op cementdekvloer / chape ( anhydriet / cement / gips )
- Vloercoating op tegels
- Vloercoating op kunststofvloeren ( egaline, vinyl, pvc… )
Coatingvloer kleuren
Een vloercoating is in vrijwel iedere RAL, NCS of Sikkens kleur verkrijgbaar. Let er wel op dat een expoxy vloercloating sneller zal verkleuren door de invloed van UV-licht dan PU-vloercoatings.
Vloercoating en vloerverwarming
Goed nieuws voor wie een coating wenst te plaatsen in combinatie met vloerverwarming. Kunststof coatings zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming. Dankzij de warmtegeleidende eigenschappen van kunststof, geven dergelijke vloeren de warmte goed af aan de omgeving. Daarom is het zo aangenaam om op een verwarmde vloer te stappen.
Onderhoud
Vloercoatings zijn zeer makkelijk te onderhouden. Voor dagelijks onderhoud kan je deze gerust vegen met een zachte borstel of Swiffer. Ook stofzuigen vormt geen problemen. Je kan de vloeren ook natdroog reinigen met zuiver water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen of middelen op basis van lijnolie en zeer veel zeep. Vermijdt ook krachtige ontvettingsproducten of dat er zeepresten blijven liggen.
Prijs vloercoating
De kosten voor het plaatsen van een vloercoating variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, de (staat van de ) ondergrond en het type coating dat je kiest ( antislip, monokleur, betonlook, antistatisch, mat, hoogglans… ). Je mag rekenen op een kost tussen €50 – €100 per vierkante meter, uitgevoerd door een vakman.
Vergelijk de vloercoating prijs met andere coatings & gietvloeren
FAQ
1. Zijn vloercoatings geschikt voor huishoudelijk gebruik?
Ja, deze coatings zijn uitstekend geschikt voor huishoudelijk gebruik vanwege hun duurzaamheid en esthetische mogelijkheden.
2. Kan ik mijn bestaande vloer bedekken met een vloercoating?
In veel gevallen is het mogelijk om een vloercoating over een bestaande vloer te plaatsen, maar dit moet door een professional worden beoordeeld. De ondergrond moet vlak en effen zijn. Afhankelijk van de ondergrond wordt er al dan geen geschikte primer geplaatst.
3. Hoe lang duurt het om een vloercoating te plaatsen?
De installatietijd varieert, maar het kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de afwerking, grootte en complexiteit van de ruimte.
4. Zijn vloercoatings geschikt voor commerciële toepassingen?
Ja, deze worden veel gebruikt in commerciële ruimtes vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid.
5. Hoe kan ik een offerte aanvragen voor de plaatsing van een coatingvloer?
Je kunt een offerte aanvragen door contact op te nemen met een gespecialiseerd vloerbedrijf en jouw wensen te bespreken.
Gratis offerte
Ben je op zoek naar expert die (giet)vloeren & vloercoatings plaatst bij zowel particulieren als bij zakelijke & industriële ruimtes? Vraag dan een gratis offerte aan om de gietvloer prijs te ontvangen.